Denna webbplats vänder sig till läkare

Sjukhusen i Halland ska få 20 miljarder

20 miljarder till Hallands sjukhus

Sjukhusfastigheterna i Halland ska rustas upp ordentligt. Det vill regionstyret Hallandsalliansen som presenterat en satsning på 20 miljarder kronor för renovering och utveckling, rapporterar SVT Halland.

Region Gävleborg slipper vite för brister på Gävle sjukhus

Ivo-beslut: Region Gävleborg slipper vite för brister på Gävle sjukhus

Det blir inget vite för vårdplatsbristen på Gävle sjukhus som Inspektionen för vård och omsorg konstaterade under sin stora granskning av akutsjukhusen år 2022. Ivo anser att Region Gävleborg arbetar seriöst med frågan, skriver Gefle Dagblad.

Fortsatt KBT hade god effekt på OCD

Fortsatt KBT – god effekt på OCD

Studien visade att evidensbaserad behandling med KBT som den primära metoden hade god effekt och gav ökad förbättring även på lång sikt för flertalet. De som inte svarade på KBT hade lika god nytta av ytterligare KBT som av byte till sertralin.

Uppsala och Örebro i projekt för att lära läkarstudenter mer om AI

Uppsala och Örebro i projekt för att lära läkarstudenter om AI

Örebros och Uppsalas universitet har startat ett samarbete som går ut på att föra in kunskap om AI i läkarutbildningarna i landet. »Min förhoppning är att alla inte ska behöva uppfinna hjulet själva«, säger professorn Johan Sundström.

Synligare substansnamn ska ge säkrare läkemedelsbehandling

Synligare substansnamn ska ge säkrare läkemedelsbehandling

Namnet på läkemedlens verksamma substans ska användas oftare i kontakten mellan förskrivare, patient och apotek. Det ska göra det lättare för patienter att känna igen sina läkemedel, även om de har bytts ut mot ett likvärdigt alternativ med annat namn. (1 kommentar)

Arbetsmiljön på Ivo får hård kritik

Arbetsmiljön på Ivo kritiseras

En rapport pekar på stora problem inom arbetsmiljön på tillsynsavdelningen sydväst vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Göteborgs-Posten. Anställda upplever att det saknas skriftliga rutiner för hur lagar och regelverk ska tillämpas och att mycket arbete baseras på muntliga instruktioner.

Notan efter hackerattacken för TLV: fem miljoner kronor för 2024

Notan efter hackerattacken för TLV: fem miljoner kronor 2024

IT-attacken som drabbade svenska myndigheter i januari beräknas kosta Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV,  fem miljoner kronor i år. Vissa problem kvarstår och myndigheten påbörjar nu en ny IT-upphandling.

Utökade jourtider i Jokkmokk – läkarna fortsatt kritiska

Utökade jourtider i Jokkmokk efter protester – läkarna fortsatt kritiska

Efter protester meddelade Region Norrbotten i går att man låter jouren på hälsocentralen i Jokkmokk hålla öppet något mer i sommar än tidigare aviserat. Norrbottens läkarförening är inte nöjda. »Det är inte knäckfrågan«, säger ordförande Jenny Hedgren Rönnlund.

Arbetsvillkor lockar allt fler läkare till Norge: »Kompetensflykt«

Fler läkare lockas till Norge – för bättre villkor: »Kompetensflykt«

Joakim Johnsson vill inte tillbaka till Sverige och Mustafa Al-Attar är tvärsäker på att arbeta i grannlandet. Norge lockar allt fler läkare och det har även Svenska konsultläkarföreningen märkt av. »Det är olyckligt att det behöver gå så långt att man behöver byta land för att villkoren ser ut som de gör«, säger Soren Afshar, vice ordförande i föreningen.

Läkarförbundet: Fler läkare vill lämna Sverige för att arbeta utomlands i stället

Läkarförbundet: Allt fler läkare söker sig utomlands för jobb

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale bekräftar bilden av att allt fler läkare lämnar Sverige – och inte bara för Norge. »Vi har fått signaler om att fler medlemmar söker sig utomlands«, säger hon.

Specifika bakterier i tarmen kopplade till kolorektal cancer

Specifika tarmbakterier kopplade till utveckling av kolorektal cancer

Ytterligare bakterier som biomarkörer för kolorektal malignitet har identifierats i en serie arbeten baserade på biobankerna FECSU, U-CAN och UIP-CRC, inom ramen för en avhandling. Arbetet har fokuserats på Parvimonas micra, och förbättrad screening och prognostiska kunskaper kan ge förbättrade möjligheter till behandling, skriver opponenten.

»Så ska vi ta ett större ansvar för vårdens digitala infrastruktur«

»Så ska vi ta ett större ansvar för vårdens digitala infrastruktur«

För att kunna garantera att den digitala infrastrukturen inom hälso- och sjukvården är robust och resilient behöver staten också kunna styra den. Att delar av infrastrukturen i dag drivs i bolagsform har försvårat detta, skriver socialminister Jakob Forssmed och civilminister Erik Slottner.

Ny rapport: Vård för psykisk ohälsa bland barn och unga fortsätter öka

Vård för psykisk ohälsa bland barn och unga fortsätter att öka

Andelen barn och unga som vårdas för psykisk ohälsa fortsätter att öka och ökningen gäller även barn och unga som behandlas med antidepressiva. Men det finns en kurva som bryter av mot tidigare år. Bland unga vuxna skedde en liten minskning av nya vårdfall förra året.

SKR-prognos: Ytterligare några miljarder i sämre resultat 2024

SKR-prognos: Ytterligare några miljarder i sämre resultat 2024

Regionernas resultat för 2023 landade på minus 12 miljarder kronor, flera miljarder sämre än budget. Och prognosen inför 2024 är ett resultat på minus 16 miljarder kronor. Flera regioner planerar att använda sina resultatutjämningsreserver. Det visar den nya ekonomirapporten från Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

Rättsmedicinalverket letar efter en ny generaldirektör

Lars Werkström slutar på Rättsmedicinalverket i höst

Rättsmedicinalverkets generaldirektör Lars Werkströms förordnande går ut under hösten och på grund av hälsoskäl kommer det inte att förlängas. Regeringen söker därför en ny generaldirektör.

Assisterad hemförlossning bör inte införas brett i Sverige

Assisterad hemförlossning bör inte införas brett i Sverige

Barnadödligheten i Sverige har visat sig vara lägre vid planerad sjukhusförlossning jämfört med hemförlossning. Sjukhusförlossning är också säkrare för barnet då vårdpersonal är på plats i början av förlossningen. (7 kommentarer)

Cancer opererades inte – Ivo-kritik efter att patient avlidit

Tumör i tarmen opererades inte – Ivokritik efter att patient avlidit

Flera kirurger kritiseras av Ivo för att ha avstått från att operera en patient med tjocktarmscancer. En av läkarna överbetonade också riskerna med en operation, trots att behandlingen var den rekommenderade. Patienten dog senare efter att cancern hade spritt sig.

Nytt miljonvite för Region Skåne: »Korridorvården måste bort«

Nytt miljonvite för Region Skåne: »Korridorvården måste bort«

Ännu en gång tvingas Region Skåne betala vite för korridorvård på Helsingborgs lasarett. Det är andra gången bara i år och totalt har regionen dömts att betala över tio miljoner kronor sedan 2012, rapporterar P4 Malmöhus.